Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
KOGUDUSED

VILJANDI Pauluse
reg nr 80210846

Kiriku 5, 71003 Viljandi
tel 433 4369, e-post: viljandi.pauluse@eelk.ee
viljandi.pauluse.eelk.ee

Jumalateenistus: pühapäeviti 11.00

Avatud: Kirikusse pääseb koguduse kantseleisse viiva välisukse kaudu T-R kl 10-15 ja P tund enne ja pärast jumalateenistust. Kontakt kirikusse pääsemiseks kantseleiaegadel telefonil 4334369 või mobiilile 5212518

KOGUDUSE VAIMULIK

õp Allan Praats »
tel 521 2518, epost: allan.praats@eelk.ee

* * *

Koguduse ja kiriku ajaloo lühiülevaade

Viljandi Pauluse koguduse sünnile pani aluse konvent, kus otsustati, et 31. maist 1860 alates jaguneb kihelkond kaheks: linna- ja maakoguduseks. Otsustati veel, et linnakogudusele jääb kirikuhoone ja maakogudus saab endale kirikumõisa. Linnakogudusele plaaniti uue pastoraadi ja maakogudusele uue kirikuhoone ehitamist.

Rajatava kirikuhoone tarvis eraldas oma valdustest maad ja annetas kogudusele parun Paul von Ungern-Sternberg. Algse ehitusplaani koostas arhitekt Franz Block juba 1861. Hoone projekti viimistles lõpuni ja ühtlasi juhendas ehitusööde käiku arhitekt Matthias von Holst.

Viljandi Maakoguduse Püha Pauluse kiriku nurgakivi pandi 29. juunil 1863. Hoone pühitseti 30. oktoobril 1866. Kolme aastaga kerkinud kauni graniitkivist ja punasest tellisest ristikujulise põhiplaaniga hoone fassaadi kaunistavad tellisdetailidega ehitud karniisid ja eendid ning nurga kontraforsidele ehitatud parapetid ehk nurgatornikesed, mida on kokku 12. Üle linna kõrguva sihvaka torni kiivri tipus näitab tuule suunda kukk, mis on ühtlasi hoiatuseks usu salgamise ohu eest. Algselt seisid kirikuhoone lõuna ja põhja koja uste kohal katuse otsaviiludele ehitatud platvormidel apostleid Paulust ja Peetrust kujutavad skulptuurid, mis praegu asuvad kirikusaalis. Need on kui meeldetuletus, et hoone ehitustöödega alustati Peeter-Pauli päeval.

Ehitustöödel osales talgute korras suur hulk talumehi, kes tõi kive ja puitu, põletas telliseid. Kogudus pidas eestikeelseid jumalateenistusi. Maarahva oma kirik kui rahvusliku ärkamise ning vaimsuse sümbol sai väärika vormi.

Olulisemad vaatamisväärsused kirikus

Kiriku interjöör on kooskõlas välisilmega. Avarad aknad annavad päeva ajal küllaldase ja parajalt varjutatud valguse, mis peegeldub kaunitelt lühtritelt. Koraale ja liturgiat on saatnud pühitsemispäevast tänaseni töökorras mehhaanilise traktuuriga orelitest Eesti suurim, mille on valmistanud Guido Knauf. Parvlaeva “Estonia” huku mälestuskivi on valmistanud 1994 Peeter Leinbock. Kirikusaali seinal on mälestustahvel koguduse õpetaja Jaan Lattikule, kes teenis kogudust 1910–1939. Tema mälestuseks on kiriku idaosa teisel korrusel avatud tubamuuseum. Dresdeni kunstnik Carl Andreaelt pärineb altarimaal Kristus ristil. Neogooti stiilis kantsel ja altar annavad rõdude ja pingiridadega palistatud kirikuruumile avara ja tagasihoidlikult piduliku üldmulje.

Koguduse tänased traditsioonid ja tegemised

Jumalateenistused toimuvad igal pühapäeval algusega kell 11. Keskpäevapalvused on igal kolmapäeval kell 12. Piiblitunnid on neljapäeviti kell 17. Pühapäevakool toimub igal pühapäeval mihklipäevast emadepäevani pühapäevase jumalateenistuse ajal kiriku käärkambris. Pühapäevakooliõpetajad on Jana Kaseoja ja Liia Link.

Kirikukoor alustas tegevust 1953 naiskoorina ning kasvas 1978 segakooriks. Koor osaleb tavapäraselt iga kuu viimase pühapäeva jumalateenistusel, kõigil suuremate kiirikupühade jumalateenistustel ja annab aastas ka mitmeid kontserte. Igal aastal toimub kirikus 30-40 kontserti. Pühakoda kasutatakse ka Viljandis toimuvate muusikafestivalide ajal. Kohalikud koolid ja muusikakool korraldavad kirikus oma traditsioonilisi jõulukontserte. Koguduse muusikaelu juhivad organist Aaro Tetsmann ja dirigent Külli Salumäe.

Mõned korrad aastas korraldavad meie koguduse diakoonia töötegijad ühise sünnipäevapeo, millega peetakse meeles meie auväärsesse ikka jõudnud koguduseliikmeid, organiseeritakse suvine ringreis. Diakooniatööd korraldab Mari Sild.

Meie kogudus võib uhkust tunda oma arhiivi üle. Arhiivi hoiab korras ja täiendab EELK arhivaar Janis Tobreluts.

← tagasi   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee