Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
UUDISED
II VILJANDI ORELIFESTIVAL 2021
15. juuni kuni 15. august 2021

II VILJANDI ORELIFESTIVAL 2021

 

EESTI MUSTRID. 

Oreli ja klavessiini kooskõlamine ei ole ajaloolisest seisukohast midagi eriskummalist ja seda kooslust kuuleme tänapäevani nii kirikutes kui ka kontserdisaalides esitatavates passioonide, oratooriumite, kantaatide jne esituskoosseisudes. Küll aga kohtame tänapäeva nüüdismuusikas selle kahe pilli kooslust pigem harva kui sagedasti. Eesti heliloojate poolt kirjutatud teoseid on nüüdseks 3! Aastal 1980 Maestra Ester Mäe „Kontsert orelile ja klavessiinile“, aastal 2018 interpreetide (K. Aer ja E. Nael) tellimusel valminud helilooja Lauri Jõelehe teos „Cantus Continuus“ ja aastal 2019 kirjutatud, mis on samuti tellimustöö eelpoolmainitud interpreetidelt, Mirjam Tally teos „Quasar“. Seekordne kava pakubki kuulamiseks kõrvuti sooloteostega kahte viimati mainitud ansambliteost. Kavas: Rannap, Jõeleht, Reinvere, Tally jt. 

16. juulil kell 19 Kolga-Jaani kirikus 

BURDOONIDE PÕRINAL 

Orel ja torupill on väga erinevad, kuid ometi tegelikkuses toredalt harmoniseeruvad ja põnevat kõlakooslust pakkuvad pillid. Mõlemad instrumendid armastavad burdooni ja meloodiat, torupilli tugevale tämbrile lisab orel värvikaid harmoonialaike ja imelisi kõlakombinatsioone. Ootuspäraselt kõlab kontserdil mitmesugust rahvamuusikat ja rahvakoraale, lisaks üllatavad muusikud autoriloomingu ja keskaegsete tantsudega kogumikust ”Llibre Vermell de Montserrat”. Kavas: rahvatantsud, keskaegsed tantsud, Jürjo, Mõtsmees jt.

17. juulil kell 19 Viljandi Pauluse kirikus 

Saksofonikvartett ”Quattro quarti”: Eve Neumann - sopransaksofon, Jandra Puusepp - altsaksofon, Valdur Neumann – tenorsaksofon, Liis Mäevälja - baritonsaksofon,, Hille Poroson – orel. 

Piletid 12/8 Piletilevi eelmüügist ja 15/10 kontserdipäeval.

 

MUUSIKAT PIDUPÄEVAKS

Kontserdil kõlab muusika, mis haakub pidulike hetkedega. Kui kuulajal on olnud või tulemas tähenduslik sündmus, pakub kontsert võimaluse meenutamiseks või muusika planeerimiseks. Pidulikud viisid ülendavad ka argipäevi. Rõõmsal südamel on alati pidu. Kavas: Händel, Bach, Mendelssohn, Stanley, Lätte, Karindi, Eller jt. 

25. juulil kell 17 Helme kirikus 

MUUSIKA RÄNNAK 

Trio rõõmustab kuulajaid uue ja huvitava kavaga, kus muusikud lähevad rännakule. Tšello kui inimhinge sümbol, kitarr kui suure keeruka romaani lüüriline kangelane, kirjutatud mitte sõnadega, vaid orelikooskõlaga. Esitusele tuleb nii Eesti muusika kui barokiajastu meistrite teoseid, lisaks kõlab Paganini teos, kes ise rääkis, et ta on viiulikuningas, aga kitarr on tema kuninganna.  Ja kindlasti ei saa me mööda minna juubelihelilooja Piazzolla loomingust. Kõlavad Argentiina tundliku tango nostalgilised meloodiad ja põnevad rütmid. Kontsertidel esitatakse nii originaalteoseid kui ka trio enda poolt tehtud seadeid. Kavas: Pachelbel, Marcello, Paganini, Piazzolla, Rodrigo, Kõrvits, Pärt jt. 

29. juulil kell 19 Viljandi Pauluse kirikus 

Leena Laas – viiul, Tuuliki Jürjo – orel. 

Piletid 12/8 Piletilevi eelmüügist ja 15/10 kontserdipäeval.

 

RAHVATOONIS 

Selle kontserdil saame kuulda orelimängu esitatuna suisa neljal käel. Oreliduo esituses kuuleme mitmeid klassikalise muusika tuntud teoseid ning rahvapäraseid töötlusi Eesti heliloojatelt. Orelile sekundeerib saksofon, lisades omalt poolt põnevaid värve. Kavas: Scheidt, Mozart, Rahmaninov, Guilmant, Eller, Arro, Rääts, Pärt, Kõrvits. 

1. augustil kell 14 Mõisaküla kirikus 

VÕTA MIND LEHTEDE VARJU 

Kooslus Kädy Plaas – Ulla Krigul (orel/harmoonium) ning Riivo Kallasmaa  (oboe)on koos mänginud alates 2016 aastast. Oreli kõrvale astub Ulla Kriguli isiklik harmoonium, mis on haruldaselt maheda häälega ning seetõttu kutsub ennast usinamalt kasutama. Kava koosneb eesti muusikast:  vokaalselt nõudlikud parimad estraadipalad Ehalalt ja Ojakäärult on vürtsitatud Sumera, Kõlari ning Grünbergi muusikaga. Tulemuseks on väljendusrikas ja intiimne vokaal sumeda harmooniumi ja oboesoolode embuses. Kavas: Sumera, Kõlar, Grünberg Ehala, Ojakäär jt. 

5. augustil kell 19 Kõpu kirikus 

Ott Indermitte – bariton, Paul Daniel – kitarr, Tuuliki Jürjo – orel. 

Piletid 8/5

 

Harukordne võimalus kuulata ehtsat kariljonimängu! Haruldase instrumendi paneb kõlama ainuke Eesti kariljonist Merle Kollom. Koos temaga võluvad imelisi helisid tenor German Gholami Hispaaniast ning akordionivirtuoos Jaak Lutsoja. Kontserdi kavas on põnevad seaded klassika meistriteostest nagu J.S.Bachi G-duur Tšello süit, J. Rodrigo “Concierto de Aranjuez”, A. Piazzolla “Libertango”, J. Serrano “La Dolorosa”, pop muusika kaunid ballaadid M. Callardo „Hoy tengo canas te ti“, D. Fosteri „The Prayer“, kontserdi nimilugu R. Cocciante „Le Temps Des Cathédrales“ jpt.  

8. augustil kell 18 Suure-Jaani kirikus 

TUULTE HELID 

Kuuleme tuntud klassikapalade seadeid ja Eesti rahvamuusika töötlusi saksofonile ja orelile. Esmakordselt Eestis kõlab James Whitbourn´i ”Brief story of Peter Abelard”. Kavas: Marcello, Bach, Bedard, Whitbourn, Kõrvits, rahvakoraalid jt. 

← kõik uudised   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee