Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
UUDISED
VILJANDI JAANI KOGUDUS TÄHISTAS KOOS UKRAINA SÕJAPÕGENIKEGA 24. APRILLIL ÕIGEUSU ÜLESTÕUSMISPÜHI

Viljandi Jaani kogudus tähistas koos Ukraina sõjapõgenikega 24. aprillil õigeusu ülestõusmispühi 

 

 

Viljandi Jaani kogudus koostöös Viljandi Linnavalitsusega tähistas õigeusu kiriku ülestõusmispühi koos Viljandi linna elama asunud Ukraina sõjapõgenikega ning koguduseliikmed valmistasid sel puhul üle 70 kingipaki Ukrainast pärit lastele.

Koguduse õpetaja Marko Tiitus pidas palvuse vene keeles, palvuse muusikalise osa sisustasid 20 Viljandi muusikakooli õpilast ja õpetajat.

Palvuse järel oldi koos kohvi- ja teelauas ning kõik kohaletulnud Ukraina lapsed said pühade puhul kingitused.

Ukrainlastele pühade korraldamine on liitnud koguduseliikmed tugevalt kokku. Kui Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus tegi koguduseliikmetele üleskutse aidata kaasa ettevõtmise korraldamisel, andis ennast üles paarkümmend koguduse liiget: kes annetas lahkelt raha lastele kingituste tegemiseks, kes aitas tõlkida vene- ja ukrainakeelseid tekste ja infot, kes abistas kingituste ostmisel ja pakkimisel, kes tuli appi kohvilauda katma ja võttis lauale kaasa omatehtud suupisteid. Oli tunda siirast ja südamest tulevat soovi teha midagi head neile, kes on sõja eest meie kodulinna varjule tulnud.

Viljandi abilinnapea Kristjan Mändmaa saatis Ukraina peredele isiklikud kutsed ning paar päeva hiljem oli pühade tähistamisele registreerunud juba enam kui 60 inimest, neist ligi pooled lapsed.

Me ei tea, mida üks või teine Viljandisse jõudnud Ukraina pere (enamasti naised ja lapsed) on pidanud eelnevatel kuudel ja nädalatel üle elama, aga kindlasti on neil olnud raske oma kodust ja kodumaalt ära tulla võõrale maale ja võõrasse keskkonda. Sellepärast tahtsime omaltpoolt natukenegi aidata kaasa sellega, mis kirikul on anda - usku, lootust ja armastust. Ka lapsed on pidanud maha jätma oma mängud ja mänguasjad, sellepärast kinkisime neile mõned asjad (pall või jo-jo, ukrainakeelne raamat, joonistusvahendid, šokolaadimuna), mis aitavad nende aega sisustada ja muremõtted eemale viia. Samuti sisaldus kingipakis igale perele tervituskaart koguduselt koos kontaktidega edaspidiseks suhtlemiseks.

Õpetaja Marko Tiitus võttis pühadeõhtu emotsiooni kokku järgmiselt: "Kirik on jumalakoda, mis on kõigile avatud, sõltumata rahvusest, keelest või usutunnistusest. On avatud eriti neile, kes on võõrad ja sõjapõgenikud. On väga oluline, et kogudus ei oleks kinnine klubi, kes omakeskis jumalateenistusi peab, vaid leiab võimalusi aidata ja rõõmu valmistada neile, kes on raskes olukorras. Loodame, et osalejad rõõmustasid ülestõusmispüha õhtul Jaani kirikus nii muusikalise palvuse kui suhtluse, kingituste ja suupistete üle."

← kõik uudised   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee