Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
UUDISED
VILJANDI PRAOSTKONNA KOGUDUSED TEGID KOKKUVÕTTEID KOROONA-AASTATEST

Piiskop Tiit Salumäe, Viljandi Pauluse ja Karksi koguduste õpetaja Allan Praats, ERR saatesarja „Tähendamisi“ toimetaja Aivi Parijõgi, praost Marko Tiitus

 

Kolmapäeval, 27. aprillil toimus Mõisaküla kirikus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Viljandi praostkonna sinod, kus praostkonna koguduste vaimulikud ja koguduste poolt valitud saadikud tegid kokkuvõtteid möödunud aastast ja arutlesid kiriku võimaluste üle anda oma panus inimeste vaimse tervise ja heaolu edendamiseks.

 

Sinod algas jumalateenistusega Mõisaküla kirikus, kus teenisid EELK piiskop Tiit Salumäe, praost Marko Tiitus ja kõik sinodil osalenud vaimulikud. Sinodi koosolek peeti Mõisaküla kirikus, mida on viimastel aastatel järk-järgult taastatud kauniks ja hubaseks pühakojaks ning kontsertsaaliks. Sinodist osavõtjaid tervitasid Mulgi valla abivallavanem Dmitri Orav ning Mõisaküla piirkonnajuht Ervin Tamberg, kes tõid esile head koostööd Mulgi valla ja siin tegutsevate koguduste vahel. „Omavalitsusjuhtidena näeme ja kogeme, et kiriku roll on kriisiaegadel ja Ukrainas toimuva sõja tingimustes kasvanud,“ ütles abivallavanem Orav. „Inimesed pöörduvad rohkem Jumala poole ja otsivad paika, kust leida hingerahu ja uut lootust. Kirikutes ollakse valmis seda neile pakkuma.“

 

Anu Kivi Eesti Tervisekassast kõneles tervise, turvalisuse ja heaolu teemadest maakonnas laiemalt. Viljandimaa Omavalitsuste Liidu poolt moodustatud Viljandimaa heaolu juhtrühma ja meeskonda kuuluvad usuorganisatsioonide esindajana praost Marko Tiitus ja asendusliikmena õp Allan Kährik. Anu Kivi tõi oma sõnavõtus esile neli võtmevaldkonda, millele peaksime lähiajal maakonnas keskenduma: laste ja noorte vaimne tervis, eakate üksildus, meeste tervis ning elanike toitumise ja liikumisega seonduvad teemad. Ta kutsus vaimulikke ja kogudusi üles aktiivselt oma kogemusi, teavet ja oskusi nendesse valdkondadesse pühendama.

 

Praost Marko Tiitus keskendus oma kokkuvõtvas ettekandes kahe koroona-aasta õppetundidele ja võrdles koguduste olukorda koroonakriisist väljumisel insuldijärgse taastusraviga, kus mitmed tegevused on olnud piiratud või pärsitud. Paljudes olulistes valdkondades on vaja alustada otsast peale. Taastusravis on oluline sihikindlus ja motivatsioon, aga ka loomingulisus. „Usun, et koguduste taastusravi ja sotsiaalne ning vaimulik rehabilitatsioon koroonakriisist väljumisel sõltub paljuski sellest, mil määral meie teenimises, vaimsuses ja elus on elavat kirge, leidlikkust, originaalsust ja kütkestavust nii meie endi ja kui kõrvalseisjate jaoks. Me näeme ja tajume elu ja ligitõmbavust eeskätt nendes kogudustes, kus ka raskete aegade ja olude kiuste julgetakse ja tahetakse ette võtta ja luua midagi uut,“ ütles Tiitus. Näitena tõi praost mitmetes kirikutes toimunud remondi- ja korrastustöid, veebis üle kantud jumalateenistusi ja leeritunde ning koroona-aastatel alguse saanud Viljandi Orelifestivali, mis on toimunud juba kahel järjestikusel aastal.

 

Sinodil anti üle ka tavapärased tunnustused. Praostkonna aasta sõbra aunimetuse pälvis Viljandi Pauluse ja Karksi koguduste õpetaja Allan Praats. Viljandi Pauluse kirikus on viimastel aastatel remonditud kiriku katus ja tornikiiver ning kiriku taastamine jätkub. Kõigi nende ettevõtmiste eestvedaja ja koguduse vaimne liider on õpetaja Praats, kellele praostil aunimetust üle andes jagus mitmeid tunnustavaid sõnu.  Viljandi praostkonna „kiriku sõbra“ tiitli pälvis tänavu ERR päevakajaliste saadete toimetuse saatejuht-toimetaja-tegevprodutsent Aivi Parijõgi saatesarja „Tähendamisi“ toimetamise eest, kus alates 2019. aastast on tutvustatud Eestimaa pühakodasid. Tänaseks on eetris olnud  juba 126 pühakodasid tutvustavad saadet ning kõik Viljandi praostkonna kirikud on selle saatesarja kaudu vaatajate kodudesse jõudnud.

 

Viljandi praostkonna koosseisu  kuulub neliteist luterlikku kogudust Viljandi maakonnas, lisaks Helme ja Taagepera kogudused Valga maakonnast ning Põltsamaa kogudus Jõgeva maakonnast.

 

← kõik uudised   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee