Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
UUDISED
FRANTSISKUSEPÄEVA KONVERENTS: KAS FRANTSISKUS ELAB MEIS EDASI?
06.10.2022

EELK Viljandi Jaani kogudus korraldab oma 550. juubeliaasta sündmuste raames neljapäeval 6. oktoobril algusega kell 13 X FRANTSISKUSEPÄEVA KONVERENTSI: KAS FRANTSISKUS ELAB MEIS EDASI? Konverentsi moderaator on koguduse nõukogu liige Kalle Küttis, kes on koos koguduse õpetaja Marko Tiitusega kokku pannud suurepärase kava ning kutsunud selleks päevaks Viljandisse hulga põnevaid ja tarku kõnelejaid.

 

Viljandi Jaani kirik on ligi seitsme ja poole sajandi pikkuse ajalooga hansalinnas Viljandis mitte ainult kõige vanem pühakoda, vaid ka kõige vanem hoone, mis tegutseb tänase päevani oma algsetes funktsioonides.

 

Õpetaja Marko Tiitus: Viljandi Jaani kogudusel on tänavu juubeliaasta – meie armas ja väärikas pühakoda, kirik Viljandi südames saab viie ja poole sajandi vanuseks. Juubelid ja tähtpäevad pakuvad võimalust küsida ja mõtiskleda oma elu ja olemasolu tähenduse, missiooni ja eesmärkide üle, olgu siis tegemist üksikinimeste või ka organisatsioonidega.

 

Kalle Küttis: Miks Frantsiskus ja miks ta meis edasi elama peaks? Aga sellepärast, et Püha Franciscuse ordu ehitas sellel kohal olnud väikese kiriku asemel frantsisklaste kloostri kiriku. Frantsisklaste ordu ideaalid olid kasinus ja ülev lihtsus, mis pidi väljenduma ka kiriku välisilmes. Tagasihoidlikkuse ideaalist lähtuvalt ei olnud kirikus võlve ja kirikutorngi oleks jäänud ehitamata, kui ta poleks asunud linnamüüri ääres ja torn oli vajalik kaitserajatis linnale.

Frantsisklased asutasid Viljandis ka kooli aastal 1500. Sellise tubli koosluse järeletulijad me oleme ja kutsume meid kõiki osalema meie koguduse eelkäijate ülistuseks, tänapäeva kiituseks ja tuleviku julgustuseks peetaval konverentsil. Ehk on meilgi põhjust sellel konverentsil meenutada Frantsisklaste ordu rajaja ütlust apostellikult vaese ja lihtsa elutava kohta: ”Kus on puhkust ja mõtiskelu, seal ei ole muret ega eksimist."

 

KAVA:

12.00 Keskpäevapalvus. Saabumiskohv

13.00 Konverentsi avamine. Sissejuhatus- konverentsi moderaator Kalle Küttis

1.blokk- Ajalugu

13.10 See vana valge maja… Jaani kiriku aja lugu- Priit Rohtmets, Tartu Ülikooli kirikuloo kaasprofessor, EELK Usuteaduse Instituudi kirikuloo professor

13.40 Kuidas see algas… Jaani koguduse taastamisest. Jaan Tammsalu, EELK Tallinna Jaani koguduse õpetaja, Tallinna praostkonna praost

2.blokk- Tänapäev

14.10 Täna on täna… Viljandi Jaani kogudus aastal 2022. Marko Tiitus, Viljandi Jaani koguduse õpetaja, Viljandi praostkonna praost

14.40 Milleks füüsikule Jumal? Kalev Tarkpea, Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi füüsikahariduse osakonna juhataja

KOHVIPAUS

3.blokk -Tulevik

15.30 Homme on eilne ülehomme…Andres Põder, EELK peapiiskop emeeritus

15.40 Kas 1+1=2? Helmen Kütt, Viljandi Linnavolikogu esimees, Riigikogu liige, Viljandi Pauluse koguduse liige

16.00-17.00 Paneeldiskussioon: Kuidas Frantsiskus meis edasi elab?

Paneeli juhib Kalle Küttis.

Osalevad: Helmen Kütt, Jaan Tammsalu, Marko Tiitus, Andres Põder, Reet Lubi

← kõik uudised   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee