Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
UUDISED
VILJANDI ORELIFESTIVALI KAVA
06.07.2023 - 06.08.2023

6. juulil kell 19 Helme kirikus

KELLADE KUMIN

Inna Lai – käsikellad, Pille Metsson – orel 

Kavas: Bach, Purcell, Saint-Saens, Piazzolla, Gomez, Kapp, Kajak, Pärt

Esmakordselt Eestis on võimalus kuulata käsikellade solisti koos oreliga. Inna Lai mängib Inglise käsikelli, mis on valmistatud Ameerikas Malmarki tehases. Lisaks nendele kõlavad kontserdil ka ajaloolised Petit & Fritsen kellad, mis on valmistatud Hollandis. Kontserdil kõlavad tuntud klassikapalad nii eesti kui välismaa heliloojatelt.

Piletid 15.-/10.-

 

7. juulil kell 19 Karksi kirikus

RAHVALIKUD MUSTRID

Susanna Viktoria Mõtsmees – torupill, Tuuliki Jürjo – orel

Kavas: keskaegsed tantsud, eesti rahvatantsud ja -viisid, Jürjo, Mõtsmees, Pärt jt.

Orel ja torupill on väga erinevad, kuid ometi tegelikkuses toredalt harmoniseeruvad ja põnevat kõlakooslust pakkuvad pillid. Mõlemad instrumendid armastavad burdooni ja meloodiat, torupilli tugevale tämbrile lisab orel värvikaid harmoonialaike ja imelisi kõlakombinatsioone. Ootuspäraselt kõlab kontserdil mitmesugust rahvamuusikat ja rahvakoraale, lisaks üllatavad muusikud autoriloomingu ja keskaegsete tantsudega kogumikust ”Llibre Vermell de Montserrat”. 

Piletid 15.-/10.-

 

9. juulil kell 14 Taagepera kirikus

HELLETUSED HÄÄLELE, KANDLELE JA ORELILE

Tuule Kann – vokaal, vile, kannel, Marju Riisikamp – orel

Kavas: eesti rahvaviisid, Kreek, Arro jt.

Kõlab eesti rahvamuusika seadmata ja seatult - nii esinejate enda interpretatsioonis kui ka heliloojate Arro, Kreegi jt töötluses. Samuti kuuleme ka originaalloomingut.

Piletid 15.-/10.-

 

12. juulil kell 19 Viljandi Pauluse kirikus

1866

Peter Frisée – orel (Austria)

Kavas: Bach/Vivaldi, improvisatsioonid jt.

Mitmete orelikonkursside laureaat, mainekas Austria orelisolist ja ansamblist Peter Frisée on silmapaistva tehnilise pagasi ning loomingulise kirega muusik. Tema repertuaar on väga mitmekesine, alates Johann Sebastian Bachi loomingust kuni kaasaegsete heliloojate teosteni, kaasa arvatud ka vabad improvisatsioonid. Värvikad kõlakombinatsioonid ja kiired passaa˛id haaravad kuulajat esimestest minutitest, vahepeal rahunedes mahedahäälseks idülliks ning taas paisudes väärika 1866. aastal ehitatud instrumendi ühtseks kooskõlaks.

 

Piletid 15.-/10.-

 

14. juulil kell 19 Kolga-Jaani kirikus

ARMASTUSE POEEM

Alina Sakalouskaya – mandoliin, Kadri Ploompuu – orel

Kavas: Sibelius, Bartok, Tobias, Lemba, Mägi, Hontšarenko

Kontserdil tuleb esitusele 20. ja käesoleva sajandi romantiline muusika eesti, soome, ungari ja ukraina heliloojatelt. Nimiteos, Artur Lemba „Armastuse poeem“ on üks kaunemaid ja tundelisemaid miniatuure eesti heliloomingus. Kummardus tehakse Rudolf Tobiasele, kelle sünnist täitub sel aastal 150 aastat. Toetusavaldusena Ukrainale kõlab Hontšarenko „Chaconne“ Kontserdi lõpetavad ungari helilooja Bartoki vaimustavad rumeenia rahvatantsud.

Piletid 15.-/10.-

 

15. juulil kell 19 Tarvastu kirikus

MIKS ON ILMAKE UDUNE

Ansambel „6hunesseq“: Greta Liisa Grünberg – laul, hiiu kannel, löökpillid, Marion Selgall – laul, Maria Mänd – laul, hiiu kannel, viiul, Kaisa Kuslapuu – orel

Kavas: eesti rahvakoraalid ja vaimulikud regilaulud

Noored ja andekad muusikud esitavad rahvakoraale ja vaimulike regilaulude töötlusi, mis on seatud nende pillide ja häälte omavahelist särinat silmas pidades. 

Piletid 15.-/10.-

 

20. juulil kell 19 Põltsamaa kirikus

KÜLM JA SOE

Virgo Veldi – saksofon, Ulla Krigul – orel

Kavas: Eespere, Kõrvits, Krigul, Joannou, Tulev

Kava koosneb eesti uuemast oreli- ja saksofonimuusikast, kusjuures kõik nende teoste esiettekanded on muusikute endi tehtud. Saksofonist Virgo Veldi ütleb: "Orel on oma loomult ja ka õhult, mis teda käivitab, külm instrument ning saksofon on jällegi ilmselt üks romantilisemaid instrumente ja hingeõhk, mida temasse suunatakse, on soe. Ehk siis tekib selline Yin'i  ja Yang'i printsiip, kus need kaks instrumenti täiendavad teineteist!" 

Piletid 15.-/10.-

 

21. juulil kell 19 Halliste kirikus

SILLAD

Natalja Koljasnikova – flööt (Ukraina, Eesti), Hille Poroson – orel, Tiia Tenno – klaver, orel

Kavas: Mozart, Franck, Skorõk, Bach/Gounod, Rääts, Rutter, Arro, ukraina rahvalaulud jt.

Natalja Koljasnikova töötas enne põgenemist Eestisse Mariupoli muusikaõppeasutustes juhtiva flöödipedagoogina. Samuti paistis ta silma aktiivse kontserttegevusega, nii solistina orkestrite ees kui ansamblites. Kontserdil saamegi kuulda klassikaseadeid kahele või kolmele instrumendile ning tuntud ukraina heliloojate teoseid flöödile. Samuti esitavad organistid põnevaid seadeid neljale käele.

Piletid 15.-/10.-

 

23. juulil kell 19 Viljandi Jaani kirikus

BACH JA PÕHJA-SAKSA BAROKK

Kai Krakenberg – orel (Saksamaa)

Kavas: Bach, Buxtehude, Bruhns, Eben, Liszt 

Saksa organist, kes on mänginud kõiki J.S.Bachi teoseid! Husumi organisti ning Põhja-Friisimaa kirikuringkonna muusikajuhina on tema huvifookuses Põhja-Saksa koolkonna heliloojate teosed, mille esitamise suur meister ta kaheldamata on. Ta on andnud orelikontserte üle kogu maailma – kõigis Euroopa maades, Venemaal, Aasias, Kanadas ja USAs.

Piletid 15.-/10.-

 

24. juulil kell 19 Paistu kirikus

ÜKSI JA KAHEKESI

Peeter Sarapuu – fagott, Kristel Aer – orel 

Kavas: Bach, Schumann, Süda, Kõrvits

Lummav kooslus – fagott ja orel – paelub kahe puhkpilli kõlalise kokkusobivuse, kuid samas ka mitmekesise värvirikkusega. Oma ala meistrid mängivad üksi ja kahekesi, nii klassikat kui tänapäevaseid kompositsioone. Bachi muusika on vundament, millele hilisemad heliloojad ehitavad oma teosed.

Piletid 15.-/10.-

 

29. juulil kell 19 Suure-Jaani kirikus

MÄGEDE VAIKUSES

Carlo Torlontano – alpi sarv, Francesco di Lernia – orel (Itaalia)

Kavas: Bach, Zimmermann, Bartesch, D´Aquila, Vivaldi, Franck, Pärt jt

Paljudel rahvusvahelistel festivalidel osalenud duo rõõmustab Eesti publikut taas! Mitmeid meetreid pika alpi sarve ja oreli kooslus on erakordne ja lummav. Meisterlik esitus ja põnevad kooskõlad toovad meieni Alpides kõrguvate mägede vaikuse ja suursugususe. 

Kontsedi kava on kokku pandud Euroopa muusikast barokist kaasajani. Kava nimilooks on Rainer Barteschi Silent mountains. Sarve- ja fanfaarihüüdeid kuuleme traditsionaalides ja Giovanni D´Aquila palas The great horn of Helm. Karjuseidülli toovad meieni Anton Zimmermanni Sinfonia Pastoritia ja Leopold Mozarti Sinfonia Pastorella. Eesti muusikat esindab Arvo Pärdi Pari intervallo. Duettide seas tulevad esitusele ka orelipalad: J.S.Bachi koraaliprelüüd, Antonio Vivaldi Kontsert e moll (oreliseade J.G.Walther) ning Cesar Francki suurepärane Prelüüd, fuuga ja variatsioon.

Kokkuvõttes on kogu kontsert kantud erinevatest tämbritest, värvidest ja rütmidest sündivast sünergiast.

Piletid 15.-/10.-

 

4. augustil kell 19 Kõpu kirikus

SUVEFANTAASIA

Leena Laas – viiul, Tuuliki Jürjo – orel

Kavas: Bach, Veracini, Beethoven, Eller, Jürjo, Pärt 

Meisterlik viiuldaja Leena Laas ja mainekas organist Tuuliki Jürjo toovad meieni mitmekülgse kava, mis kannab kuulajad barokist tänapäevasesse Eestisse. J.S.Bachi muusika kõrval saame kuulda Itaalia baroki suurkuju Francesco Maria Veracini Sonata prima g molli. Rõõmsad suvised meeleolud kõlavad Beethoveni Romansis ning mõtlikud Heino Elleri Fantaasias. Ei puudu ka armastatud helilooja Arvo Pärdi muusika ning festivali kunstilise juhi Tuuliki Jürjo looming.

Piletid 15.-/10.-

 

1. augustil kell 19 Pilistvere kirikus

6. augustil kell 14 Mõisaküla kirikus

UKRAINA RAPSOODIA

Inna Lisnjak – banduura, laul (Ukraina), Ines Maidre – orel

Kavas: Pachelbel, Händel, Mozart, Levitski, Gerassimenko, Skorõk, Olijnõk

Esmakordselt kõlavad koos ukraina rahvuspill banduura ning orel! Meile eksootiline keelpill pärineb 6. sajandist ning on lauto ja tsitri sugulane. 64-keelset pilli meisterlikult valdav muusik on andnud kontserte Ukrainas, Soomes ja Saksamaal ning on saavutanud auhinnalisi kohti mitmetel konkurssidel. Klassikalise muusika kõrval saame kuulda nii meile juba tuttavaks saanud ukraina viise kui Ukraina heliloojate teoseid.

Piletid 15.-/10.-

 

← kõik uudised   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee