Avaleht
Uudised
Viljandi praostkond
Juhid ja töötegijad
Kogudused
Vaimulikud
Jumalateenistused
Leer
Kiriklikud talitused
Muusika
Traditsioonid
Koostööpartnerid
Jutlused ja tekstid
Galerii
 
 
UUDISED
PÕLTSAMAAL TOIMUSID KIRIKUNOORTE TALVEPÄEVAD
07.-09. veebruar 2014

17. Talvepäevad Põltsamaal

Rahvusvahelised Oikumeenilised Noorte talvepäevad „Ilmutus” Põltsamaal

 

7.-9. veebruaril 2014 toimusid juba 17.ndat korda kirikunoorte Talvepäevad Põltsamaal. Noorte kohtumisele kogunes kokku 110 noort Eesti erinevatest paikadest ja ka väljaspool Eestit. Kokku tuldi Tallinnast, Tartust, Hiiumaalt, Pärnumaalt, Kesk-Eestist jm. Teiste seas oli osalejaid Soomest, Norrast ja ka vene rahvusest noored.

 

Alates aastast 1998 on EELK Põltsamaa kogudus korraldanud Põltsamaal üle-eestilisi kirikunoorte Talvepäevi, et pakkuda Eesti erinevatele koguduste noortele võimalust kokkutulemiseks, koosolemiseks ning kristliku usu jagamiseks ja selles kasvamiseks. 2008. aastast muutus talvepäevade formaat oikumeeniliseks ettevõtmiseks koostöös EKNK Põltsamaa Jordani kogudusega ning 2012. aastast omandas lisaks rahvusvahelise mõõtme koostöös SEL Kangasala kogudusega.

Sel aastal toimunud Rahvusvaheliste Oikumeeniliste Noorte Talvepäevade teemaks oli „Ilmutus”, mille raames tutvustati erinevatel viisidel ja mitmesuguste tegevuste läbi osalejatele kristlikku kultuuripärandit ning selle mõju tänapäeva eluvaldkondadele, mh ka selle avaldumist erinevates traditsioonides. Ühtlasi mõeldi ja arutleti üheskoos: mis on üldse ilmutus? Kellele ja kuidas Jumal end ilmutab ning milline on elu ilmutusega ja ilmutuseta?

Innustavaid kõnesid pidasid noortele Viljandi praost Marko Tiitus, Viljandi abipraost ja EELK Põltsamaa koguduse õpetaja Markus Haamer, vangla kaplan Allan Kroll, Tartu Pauluse koguduse vaimulik ja noortejuht Kristjan Luhamets, misjonär Riikka Lautamo-Seppälä ja Mari Vahermägi EAPÜst. Teiste seas käisid talvepäevalisi tervitamas Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots.

Programmi raames toimusid mitmesugused tegevused, mis aitasid avada teemapüsitusi. Osaleda sai: Emmause Missal, erinevatel palvustel, noorteseminaridel, arutleda ja mängida väikerühmades, kuulata kõnesid ja jagamise lugusid; tutvuda Põltsamaa linna vaatamisväärsuste ja kultuuriobjektidega geopeituse-fotojahi vahendusel, kaasa elada Talvepäevade 2014 superstaari valimisele, lavastada rühmatööna ja esitada lõpuga lugusid/sketše vabal laval ning osaleda põnevatel kontsertidel ja esitada enda fotojutustus geopeituse muljetest.

 

Laupäeval, 8.veebruaril, toimus ka juba 7.ndat aastat noortejuhtide ja vaimulike kogemustevahetuse seminar Põltsamaa kiriklas. Sel aastal kuulati ettekandeid ja arutleti teemal „Kristliku noorsootöö võimalikkusest tänapäeva noorte seas”. Lektoriteks oli Tuuli Võsa, Mari Vahermägi ja Jakob Remmel. Teiste seas kõneles ka Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

 

Oluline osa oli talvepäevade programmis ka väga erinevatel töötubadel, milles osalejad suur innuga osalesid. Nii toimusid: breakdance (juhendajad: Marek Tamm ja Carl H. Pruun), zumba (Kertu Ütt), maalikunst pimekrokii tehnikas (Mailiis Laur), erinevad usundid (Rikka Lautamo-Seppälä), „Suhted ja suhtlemine” (Hannes Hermaküla), fotograafia „Klõps”  (Hanna Hark), jututuba „Sa vaata vaid!” (Arho Tuhkru), EAÕK ortodoksi kiriku külastus (Isa Stefan). Nende vahendusel said noored uusi teadmisi või oskusi ning põnevaid elamusi.

Talvepäevade programm oli täis väga erinevat muusikat, millele sai kaasa elada. Muusikat tegi housebandina kohalikele noortele tuntud Black Night, Emmaus Missal laulis EELK Põltsamaa koguduse noortekoor, reede õhtul ja laupäeva hommikul musitseeris noorte ülistusmuusika bänd WOLF. Eriti meeldejäävaks ja kaasahaaravaks pidasid osalejad aga fantaasiapillidel musitseeriva Silver Sepa ning kristlikku rokkmuusikat viljeleva Vennad Reinarud kontserti. Lõpujumalateenistusel esinesid aga Talvepäevade 2014 Superstaari tiitliga pärjatud Anett Elken Saarde kogudusest ning EELK Põltsamaa koguduse noored Mattias ja Miikael Haamer tunnuslooga.

 

Talvepäevade korraldajad tänavad kõiki sponsoreid ja toetajaid! Tänusõnad kuuluvad: Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa Ekspertgrupp, EELK Põltsamaa kogudus, EKNK Põltsamaa Jordani kogudus, EAÕK Põltsamaa kogudus, EELK Viljandi praostkond, Soome Misjoniselts, E-Piim, Põltsamaa Felix AS, Kaavere Agro OÜ, Põltsamaa kultuurikeskus, Vecordia jt.

 

Pilte ja videomeenutusi Talvepäevadest saab vaadata kodulehelt: www.allikal.com

 

Lõpuks on hea meel on tõdeda, et 22.-23.märtsil toimub koostöös CruxMediaga üle-eestiline laulu- ja bändilaager, mis koondab taaskord kristlikke noori erinevatest kogudusest Põltsamaale. Kõik huvilised on südamest oodatud osalema!

 

 

Ulvi Uutar

EELK Põltsamaa koguduse laste- ja noortetöö juht

Talvepäevade peakorraldaja

Ettevõtmist toetasid Haridus- ja teadusministeerium, Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa Ekspertgrupp; Põltsamaa Felix AS, E-Piim, Kaavere Agro OÜ jt oma toodanguga ja EELK Viljandi praostkond

Info:
Ulvi Uutar
EELK Põltsamaa koguduse laste- ja noortetöö juht
tel 55578237

← kõik uudised   ↑ üles
Pikk 6, 71003 Viljandi  | viljandi@eelk.ee